DAIHATSU

Дайхацу (на английски: Daihatsu Motor Co., Ltd.; на японски: ダイハツ工業株式会社) е японска компания, произвеждаща автомобили. Това е един от най-старите японски производители на двигатели с вътрешно горене. Известна е най-вече с производството си на микроавтомобили (кей-кар), леки коли и офроуд превозни средства. Седалището на компанията е в град Икеда, префектура Осака.От август 2016 г. се притежава изцяло от Тойота.
Дайхацу е основана през март 1951 г. като наследник на компанията Хацудоки Сейдзо (основана през 1907 г.). Създаването на компанията като цяло е повлияно от инженерния факултет на Осакския университет, като основната ѝ цел е разработването на бензинови двигатели за малки електроцентрали. До 1930-те години, когато е разработен прототип на триколесен камион, основният фокус на компанията са парните двигатели за националната железница. След това фокусът ѝ се измества към локомотивните дизелови двигатели, сътруднически си с още няколко компании. Основен неин конкурент по това време е японската компания Янмар.
След голямото си преструктуриране през 1950-те години, Дайхацу започва да изследва европейския пазар през 1960-те години. Там компанията пожънва голям успех чак през 1980-те години. В Япония, много от малките модели превозни средства на Дайхацу става известни като кей-кар.

daihatsu auto parts

Филтриране по

Група авточасти
Марки и модели
Цена
лв лв
Производител
Филтър

Този уебсайт използва бисквитки. Научете повече.